Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2010

ΑΡΧΙΜΗΝΙΑ ΚΙ ΑΡΧΙΧΡΟΝΙΑ


ΑΡΧΙΜΗΝΙΑ ΚΙ ΑΡΧΙΧΡΟΝΙΑ
Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΠΑΓΑΝΙΑ

ΚΙ ΑΡΧΗ
ΚΙ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΑΣ
Ο ΘΕΟΣ
Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ


ΕΙΡΗΝΗ
ΥΓΕΙΑ
ΟΜΟΘΥΜΙΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΠΡΟΝΟΙΑ
ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΖΑΓΟΡΙ ΜΑΣ!!!

Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2010

«Ηπειρώτικα Κληροδοτήματα»Πίεση από τη βουλή για τα κληροδοτήματα
08.12.10

Σημαντικές εξελίξεις

Σημαντική εξέλιξη για τα «Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα» σημειώθηκε χθες στην βουλή, συγκεκριμένα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας υπήρξαν έντονες καταγγελίες για κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια και εκφράστηκε η απαίτηση να δώσει τη δέουσα λύση το υπουργείο Οικονομικών. Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση, θα αναγκαστεί σύντομα με αποφάσεις και ρυθμίσεις να ... αποκαταστήσει την τάξη και να τεθούν υπό έλεγχο οι περιουσίες των χιλιάδων κληροδοτημάτων, να πληροφορηθούν και οι πολίτες τι ακριβώς συμβαίνει, ιδίως των μεγάλων που διαχειρίζεται η μητρόπολη Ιωαννίνων μέσω των Αγαθοεργών Καταστημάτων.
Κι αυτό ζητείται να γίνει άμεσα και ανεξάρτητα από το σύνολο των Εθνικών Κληροδοτημάτων της χώρας, για να ισχύσει αυτή τη φορά αντίστροφα το...πλην Ιωαννίνων που άφηνε εκτός ελέγχου μόνο τα κληροδοτήματα των Ιωαννίνων.

Αν και υπάρχουν και μη προφανείς λόγοι για το άνοιγμα τόσο επιτακτικά του θέματος, όπως είναι ο έλεγχος από το υπουργείο Οικονομικών και η αξιοποίηση της περιουσίας τους για τη φορολόγηση, πιθανά, εντούτοις θα αποτελέσει μεγάλη ...είδηση αν όντως η σημερινή κυβέρνηση δώσει τη λύση που αναμένεται για δεκαετίες τώρα. Ήταν πάντως προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού.

Πιθανότατα, ήρθε η ώρα να δικαιωθεί και η Επιτροπή Αγώνα για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα, εφόσον βέβαια αυτή τη φορά δεν μείνει απλά μια ακόμη απόπειρα χωρίς αποτέλεσμα. Άλλωστε από το 1984 υπάρχει σχετικός νόμος που ποτέ δεν εφαρμόστηκε για τα Γιάννινα, αλλά και προγενέστερος του 1973. Ούτε και δόθηκε ποτέ λύση, παρά την...ενασχόληση υπουργών και υφυπουργών Οικονομικών όλων των κυβερνήσεων. Πάντα κάπου...σκόνταφτε κάθε προσπάθεια.

Καθολική απαίτηση για έλεγχο

Το θέμα των «Ηπειρωτικών κληροδοτημάτων», (σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων), άνοιξε χθες στη βουλή ύστερα και από τις έντονες καταγγελίες τόσο του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Μιλτιάδη Παπαϊωάννου όσων και όλων των βουλευτών (και Ηπειρωτών) που συμμετέχουν σε αυτήν, που έκαναν λόγο «για απίστευτη κακοδιαχείριση, αδιαφάνεια και παιχνίδια σκοπιμότητας». Παράλληλα, ήταν καθολική η απαίτησή τους «να υπαχθούν επιτέλους υπό τον έλεγχο, την διαχείριση και την εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών».

Δεν έπεισε ο υφυπουργός Οικονομικών...

Παρά το ότι ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, δεσμεύτηκε για κατάθεση «ενός θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέπει επαρκέστερο και πιο αποτελεσματικό έλεγχο για την αξιοποίηση των εθνικών κληροδοτημάτων, που θα καθιερώνει απόλυτη διαφάνεια και δυνατότητα πρόσβασης όλων των ενδιαφερομένων», και παρά το ότι ανέφερε ότι «είμαστε στη διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου», οι βουλευτές δεν έμειναν ικανοποιημένοι. Αντέδρασαν έντονα, κάνοντας λόγο για ασαφείς υποσχέσεις και ζήτησαν από το υπουργείο να έχει στην επόμενη συνεδρίαση πλήρως αποσαφηνισμένη θέση για το πώς συγκεκριμένα προτίθεται να το αντιμετωπίσει.

Δεν τηρείται το Σύνταγμα και η ισονομία στα Γιάννινα

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ο οποίος τόνισε:

«Στα Γιάννενα δεν τηρείται ούτε το Σύνταγμα ούτε η ισονομία. Οι κυβερνήσεις διαχρονικά δεν έδωσαν την πρέπουσα προσοχή. Δεν υπήρχε βάση δεδομένων των εθνικών ευεργετημάτων. Για αυτό και το Σύνταγμα ζήτησε να γίνει. Δεν γνωρίζουμε ποια ή πόσα είναι. Πόσα είναι σε εκκαθάριση. Λείπει η διαφάνεια, ο έλεγχος, και είναι ανησυχητικό ότι αρμόδιο όργανο όπως είναι ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ενώ τα διαπιστώνει όλα αυτά και προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, ποτέ δεν εφαρμόστηκαν. Θέλουμε στις επόμενες συνεδριάσεις να μας δώσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Τσούρας, ζήτησε να δώσει το υπουργείο Οικονομικών ένα γραπτό πόρισμα για τα κληροδοτήματα των Ιωαννίνων.

Η αναφορά του κ. Κουσελά ότι θα πρέπει μέχρι τις 20/2/2011 η Ειδική Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί εδώ και ένα χρόνο, να υποβάλει τη σχετική μελέτη και το σχέδιο νόμου, δεν μείωσε τις αντιδράσεις και τις καταγγελίες.

Χωρίς έλεγχο η αμέτρητη περιουσία 9.000 κληροδοτημάτων των Ιωαννίνων
Οι ηπειρώτες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Παντούλας, Βαγγέλης Παπαχρήστος και Χρήστος Κατσούρας αλλά και ο Γιώργος Φλωρίδης, καθώς και οι Σταύρος Καλογιάννης, Βύρων Πολύδωρας από τη ΝΔ και Ιωάννης Κοραντής του ΛΑΟΣ, έκαναν λόγο για τεράστιο εθνικό θέμα που αφορά την έλλειψη ελέγχου, εποπτείας και διαχείρισης της αμέτρητης περιουσίας των περίπου 9.000 κληροδοτημάτων των Ιωαννίνων.

«Δεν έγινε ποτέ κανένας έλεγχος. Με φιρμάνια του Σουλτάνου γίνεται διαχρονικά η διαχείρισή τους. Είναι γνωστό ότι διάφορες δυνάμεις επενεργούν και δεν εφαρμόζεται ο ισχύον νόμος του 1984», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Παντούλας.

«Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα από αυτή την Επιτροπή ότι η διαδικασία και όλες οι ενέργειες θα είναι υπό τον έλεγχο της Βουλής. Δεν θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί αυτές τις δυνάμεις που χρόνια δεν αφήνουν να προχωρήσει ο νόμος», τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Παπαχρήστος.

«Κανείς δεν γνωρίζει πόση είναι η περιουσία τους, ποια είναι σε εκκαθάριση, πώς ασκείται η διαχείρισή τους. Δεν έχει γίνει ποτέ έλεγχος και θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να ξεκινήσει επιτέλους να το κάνει», σημείωσε ο κ. Καλογιάννης.

«Είναι επιτακτική η ανάγκη σωστής διαχείρισης και αξιοποίησης της τεράστιας περιουσίας των ευεργετών του έθνους», είπε ο κ. Πολύδωρας.
«Η υπόθεση των ηπειρωτικών κληροδοτημάτων δείχνει διαχρονικά την έλλειψη βούλησης για διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας.

Το ζήτημα που ανοίγει είναι τεράστιο και ενέχει και ιστορικής σημασίας γεγονότα», ανέφερε μεταξύ άλλων, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη.

Μ. Παπαϊωάννου: Ξεχωριστά θα λυθεί το θέμα των Ιωαννίνων

«Ανοίξαμε ένα τεράστιο ζήτημα που έχει βαθιά πλοκάμια και έχει διαπιστωθεί ότι υπήρξε απαράδεκτη καθυστέρηση για την επίλυσή του. Είναι αυτονόητο γιατί δεν εφαρμόζονται οι νόμοι. Εμείς ως επιτροπή θα ξανακαταθέσουμε τις προτάσεις μας και θα ζητήσουμε λύσεις. Θέλουμε από το υπουργείο Οικονομικών συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Και το θέμα των κληροδοτημάτων των Ιωαννίνων θα λυθεί ξεχωριστά από τα άλλα», τόνισε κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ. Παπαϊωάννου.

Οι βουλευτές Θανάσης Τσούρας από το ΠΑΣΟΚ και Προκόπης Παυλόπουλος από τη ΝΔ ανέλαβαν να καταρτίσουν συγκεκριμένη νομική πρόταση, την οποία η Επιτροπή Θεσμών θα γνωστοποιήσει στο υπουργείο Οικονομικών.

[Πηγή: Νέοι Αγώνες]

Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010

Βικιπαίδεια - Δήμος ΖαγορίουΒικιπαίδεια

Δήμος Ζαγορίου - Zαγοροχώρια

Ο Δήμος Ζαγορίου είναι δήμος της Περιφέρειας Ηπείρου, ο οποίος θα συσταθεί το 2011 από τη συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Ανατολικού και Κεντρικού Ζαγορίου, Τύμφης και των κοινοτήτων Βοβούσας και Πάπιγκου.

Ο δήμος θα αποτελείται αποκλειστικά από χωριά, τα καλούμενα
Ζαγοροχώρια, με μεγαλύτερο το Τσεπέλοβο. Πρωτεύουσά του πρόκειται να είναι οι Ασπράγγελοι.

Τσεπέλοβο: 488 κάτοικοι (απογραφή 2001)